رفتن به محتوای اصلی
x

کنترل نویز آکوستیکی و ارتعاشات

Level begin

کنترل نویز آکوستیکی

با افزایش کارخانه‌ها و افزایش به کارگیری موتورها، فن‌ها، سیستم‌های تهویه و همچنین افزایش استانداردهای سلامت کارگران، نویز صوتی به یک مشکل بزرگ تبدیل شده است. برای کاهش نویز صـوتی از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود. معمولا برای کاهش نویزهای صوتی فرکانس بالا از مانع و جاذب صوتی استفاده می‌شـود. امـا هرچه فرکانس نویز صوتی کاهش یابد، باید ضخامت عایق یا جاذب صوتی زیاد شود، در غیر این صورت عملکرد آن‌ها به شدت کاهش می‌یابد. افزایش ضخامت این مواد در فرکانس‌های پایین (کمتر از  kHz ۱) پرهزینه، حجیم و سنگین است زیرا لازم است ضخامت جاذب از ¼ بزرگترین طول موج نویز صوتی مورد نظر بزرگتر باشد. به همین دلیل در فرکانس‌هـای پایین از روش دیگری به نام کنترل فعال صوت استفاده می‌شود.
هدف روش کنترل فعال صوت، حذف یا کنترل سیگنال صوتی نامطلوب با استفاده از عملگر است. این عملگر می تواند بلندگو یا یک عملگر ارتعاشی باشد. در این روش برای حذف سیگنال صوتی نامطلوب، یک سیگنال کنترلی در فاز مخالف سیگنال نامطلوب تولید می‌شود. در این صورت سیگنال کنترلی و سیگنال نویز به صورت مخرب عمل کرده و نویز صوتی کاهش می‌یابد.

کنترل ارتعاشات

در زندگی امروز و با توجه به روند رو به رشد مکانیزه شدن سیستم‌ها، مشکلات ناشی از ارتعاشات ناخواسته، دامنه وسیعی از وسایل مورد استفاده در زندگی روزمره تا صنایع سنگین را تحت تأتیر قرار داده‌ است. این ارتعاشات علاوه بر امکان آسیب زدن به دستگاه مربوطه، اغلب با تولید نویز همراه بوده که آرامش روانی و جسمی افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. با توجه به آنچه گذشت کاهش این ارتعاشات از اهمیتی بالایی برخوردار است. کنترل ارتعاشات اغلب به روش منفعل، نیمه منفعل، نیمه فعال و فعال انجام می‌شود. در کنترل منفعل، کنترل به وسیله جرم، فنر و میراگر طراحی شده با توجه به شرایط پیش بینی شده انجام می‌پذیرد. روش دیگر استفاده از مدارات شنت متصل به پیزوالکتریک با المان‌های منفعل است. این روش اغلب برای کنترل ارتعاشات با فرکانس پایین مناسب نیست و در طول زمان با توجه به تغییرات پارامترهای سیستم کارایی خود را از دست می‌دهد. در روش نیمه منفعل که عمدتا در مدارات شنت متداول است، المان‌های مدار برای راه اندازی به انرژی خارجی احتیاج داشته ولی انرژی به سازه منتقل نمی‌کنند. این مدارات عمدتا برا شبیه سازی المان‌های منفعل (القاگر) توسط تقویت کننده‌های عملیاتی (Op-amp) مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مقابل این سیستم‌های نیمه منفعل، سیستم‌های نیمه فعال به سازه انرژی وارد کرده و امکان ناپایداری سیستم وجود دارد. از نمونه‌های سیستم‌های نیمه فعال میراگرهای مگنورئولوژیکی و مدارات شنت دارای خازن با ظرفیت منفی است. در نهایت در روش فعال با تعبیه حسگرها و عملگرهای مربوطه و با طراحی یک کنترل‌کننده با الگوریتم کنترلی مناسب، ارتعاشات کمینه می‌شود. برای پیاده‌سازی این الگوریتم‌های کنترلی اغلب به سیستم‌های پردازش داده زمان حقیقی (Real-time processing platform) یا پردازنده سیگنال دیجیتال (Digital signal processing (DSP)) نیاز است.

پروژه‌های مرتبط

تحت نظارت وف ایرانی